Rameau 2023

Denne opsætning af Rameaus Anacreon er udendørs. Det er anden gang vi sætter en opera op på Kulturstedet Lindegaarden i Kongens Lyngby, hvor handlingen vil udspille sig på den indre gårdsplads med det smukke, gamle lindetræ i midten.


Hvorfor Rameau? 

Hvorfor Anacréon?

Instruktør

Johanne Holten

Dirigent:

Yngvild Ruud

Korsyngemester:

Paul Frederiksen

Fransk barok er en overdådig, blomstrende stilart, der spilles alt for lidt i Danmark. Det kræver for det meste en masse specialkompetence – men vi vil gerne formidle at fransk barok eksisterer i simplere formater, hvor denne genre kan opleves og skabes af alle. Et meget godt eksempel på et sådant værk er Anacréon (1754).

Den lette, lystige historie egner sig utroligt godt til udendørsformatet hos Opera Nordsjælland. Den klinger af Da Pontes forvirrede kærlighedsfortællinger, et musikalsk spil hvem får hvem, der forløses i den simple lykke af at kunne være sammen og nå i mål i fællesskab på trods af al fortvivlelse – noget der ringer klokker både i hverdagens problemstillinger, og vores store fælles udfordringer i samfundet.
Værkets kun 3 solister skaber en særlig vigtig rolle for koret, der skaber miljøerne og rummene omkring historien. Musikkens legende, livlige natur gennemstrømmer værket, og byder ind til en særlig spilleglæde, der kan få lov at udfolde sig i den komedie. Historien er simpel at følge, og derfor får sangere og musikeres virtuositet lov til at sidde i højsædet.
Formidlingen til det mangfoldige publikum kommer til at stå klart i stærke billeder og kontrastfyldt spil, når dette sjældne, gode værk skal spilles (for første gang i Danmark) sommeren 2023. At spille udendørs er præcis som dette værk skal leve – Tilbage til naturen, i Rousseaus ånd.

Johanne Holten er en dansk/svensk teaterinstruktør under uddannelse som musikteaterinstruktør på den
velrenommerede tyske teaterskole Theaterakademie Hamburg.
Ved siden af sine egne projekter og sit studie har Johanne arbejdet som assisterende instruktør og instruktørassistent på bl.a. Det Kongelige Teater, Royal Opera House Covent Garden, Semperoper Dresden m.m. Udover sin aktivitet i instruktørfeltet, har hun arbejdet som forestillingsleder på bl.a. Elbphilharmonie Hamburg, og er aktiv i mange afdelinger af teaterverdenen - både som skuespiller og musiker, men også i ledelsespositioner i bl.a. Teaterhuset, på diverse festivaler i København, Hamborg og Berlin, og som kunstnerisk leder for sit eget projekt Baggaardskunst fra lockdownperioden i København 2020.
Siden Johanne blev student, har hun arbejdet på mere end 40 skuespil-, opera-, og musikteater-produktioner i Danmark, Sverige, Tyskland, Østrig og England.

Det er første gang, Opera Nordsjælland arbejder sammen med Johanne Holten.

Yngvild Vivja Haaland Ruud (f. 1990) er cembalist og ensembleleder med speciale i barok- og samtidsmusik. Hun er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Sibelius Akademiet i Helsinki i både cembalo og akkordeon.
Ruud har en bred koncertvirksomhed som solo- og kammermusiker og udforsker gerne krydsfeltet mellem historisk opførelsespraksis, ny kompositionsmusik og formidling. Hun har været musikalsk leder for operaforestillinger nationalt såvel som internationalt og har spændende engagementer der venter i de kommende år.
Ruud har haft engagementer hos bl. a Concerto Copenhagen (DK), Theatre of Voices (DK), Camerata Øresund (DK), Malmø Opera (SE), Athelas Sinfonietta (DK), Aarhus Symfoniorkester, Storstrøms Kammerensemble (DK), Mahogany Opera Group (UK), Helsingborg Symfoniorkester, m.fl. Hun har spillet koncerter i det meste af Europa og har endvidere turneret i Japan. Ved siden af sit arbejde som udøvende musiker er hun kunstnerisk leder for musikforeningen Amager Klassisk og forsker på kvindelige barokkomponister.

Det er første gang, Yngvild Ruud står som leder af musikken til en af Opera Nordsjællands opsætninger. 

Korindstuderingen varetages af Opera Nordsjællands faste korsyngemester siden 2013, Paul Frederiksen. Paul er uddannet sanger fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, og har videreuddannet sig som korleder på Voces Academy.

For foreningen har han indstuderet La Traviata, Cavalleria Rusticana, Liden Kirsten, en række koncerter og operacaféer samt i 2021 Elskovsdrikken.